U bent hier

Impressie NHG-Wetenschapsdag 2021

23 februari, 2021

Op 5 en 11 februari organiseerden het NHG en Maastricht University een succesvolle online NHG-Wetenschapsdag. Met ruim 60 presentaties over huisartsgeneeskundig onderzoek was er voor de bezoekers volop nieuwe kennis en praktische toepassingen op te halen.

Jochen Cals, hoogleraar Effectieve Diagnostiek in de Huisartsgeneeskunde van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van Maastricht, was tijdens beide sessies van ieder 2 uur het vertrouwde gezicht van de bijeenkomst.

Keynotes

Loes van Bokhoven en Henk Schers hielden een pleidooi voor een nieuw ‘onderzoeksdesign’, waarin de complexiteit van het vakgebied wordt meegenomen in plaats van zo veel mogelijk buitengesloten. Aan de hand van voorbeelden lieten ze zien wat verbindingen tussen wetenschap en praktijk kunnen opleveren.
Lester du Perron en Tijs Stehmann van Dokter Media lieten aan de hand van recente voorbeelden zien dat er behoefte is aan nuancering bij wat de patiënt in de krant leest. Ook gaven zij praktische tips hoe je hier als huisarts mee om kunt gaan.

Korte presentaties

In totaal waren er 64 korte presentaties van rond de 10 minuten over uiteenlopende onderwerpen zoals SOLK, antibiotica resistentie, diabetes, schouderklachten en de digitaal ondersteunde huisarts. Onder leiding van een moderator stelden deelnemers vragen die na afloop werden beantwoord. Een korte beschrijving van de verschillende onderzoeken vind je op nhgwetenschapsdag.nl.

Jan van Esprijs en publieksprijs

Vier huisartsen in opleiding presenteerden een Critically Appraised Topic (CAT), waarbij zij kans maakten op de Jan van Es-prijs voor de beste CAT. De jury was onder de indruk van de mooie patiënt- en praktijkgebonden vraagstellingen evenals de gebruikte onderzoeksmethoden.
Jeffrey Bouwmeester (Radboudumc) won uiteindelijk de Jan van Es-penning en een cheque van € 1000 voor zijn CAT over shockwavetherapie bij fasciitis plantaris.
De online deelnemers konden via een poll stemmen op hun favoriete CAT. De publieksprijs ging naar Eleonore Vennemann voor haar CAT over blokkade van het ganglion stellatum als behandeling van flushes in de overgang. 

Pecha Kucha's

Een nieuwe presentatievorm was de Pecha Kucha waar beide sessies mee afgesloten werden. Twintig slides gepresenteerd in 6 minuten en 40 seconden over 4 onderwerpen:

  • Optimale Zorg Tafels (Debbie Vermond): een onderzoek waarin huisartsen en specialisten hun dagelijkse praktijk rond RTA's bespreken als format om de onderlinge samenwerking te bevorderen.
  • Action-based research design hoe de huisartsenpraktijk van protocollaire ketenzorg kan bewegen naar persoonsgerichte chronische zorg (Mieke Bogerd).
  • Een cluster-gerandomiseerd onderzoek naar de opportunistische screening op atriumfibrilleren in de huisartsenpraktijk (Steven Uittenbogaart).
  • Hoe online vestibulaire revalidatie een effectieve en veilige behandeling is om chronische duizeligheidsklachten bij vijftigplussers in de huisartsenpraktijk te verminderen (Vincent van Vugt, winnaar van de NHG-Wetenschapsprijs 2020).

WONCA/NHG-Wetenschapsdag 2022

Wilt u op de hoogte blijven van huisartsgeneeskundig onderzoek? Noteer dan alvast WONCA Europe in uw agenda (6-10 juli 2021). Het indienen van abstracts is nog mogelijk tot 1 maart 2021. In 2022 organiseren we opnieuw een NHG-Wetenschapsdag, dit keer in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum.