U bent hier

Hoofdlijnenakkoord: financiering voor ontsluiten patiëntgegevens

5 juli, 2018

Tussen 2019 en 2022 komt er meer geld beschikbaar voor ICT in de huisartsenzorg. Deze afspraak is gemaakt in het hoofdlijnenakkoord. Het programma OPEN (over het digitaal ontsluiten van patiëntgegevens) krijgt daarmee groen licht en wordt de aankomende tijd concreet ingevuld.

In Hoofdlijnenakkoord financiering opgenomen voor ontsluiten patiëntgegevens

Tussen 2019 en 2022 komt er meer geld beschikbaar voor ICT in de huisartsenzorg. Deze afspraak is gemaakt in het hoofdlijnenakkoord. Formeel moeten enkele partijen nog akkoord geven, maar zodra dat definitief is betekent het voor de huisartsenzorg onder andere dat het programma OPEN (Ontsluiten van de Patiëntengegevens uit de Eerstelijn in Nederland) groen licht krijgt. Doel van het programma is dat huisartsen uiterlijk in 2020 aan patiënten veilig, betrouwbaar en zonder kosten, digitaal toegang kunnen verlenen tot de eigen gezondheidsgegevens.

Het programma OPEN  is een gezamenlijk initiatief van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, en ondersteunt huisartsen en eerstelijnsorganisaties bij het digitaal beschikbaar stellen van medische gegevens aan patiënten. In het belang van de patiëntenzorg, om hen mogelijkheden te bieden hun praktijkvoering efficiënter te maken én om te zorgen dat zij aan de wettelijke verplichtingen kunnen voldoen.