U bent hier

Herziening NHG-Standaard Problematisch alcoholgebruik en bijbehorende voorlichting

3 december, 2014

In deze derde herziening van de standaard zijn specifieke aanbevelingen voor jongeren en het beleid bij acute alcoholintoxicatie opgenomen, alsmede aanbevelingen over e-mental health. De five shot-vragenlijst heeft geen meerwaarde boven een gerichte anamnese. De termen alcoholgebruik en –afhankelijkheid zijn vervangen door stoornissen in het gebruik van alcohol.

De belangrijkste kernboodschappen in de standaard zijn:

  • Alcoholproblemen manifesteren zich vooral door indirecte signalen.
  • Lorazepam is als middel van eerste keuze toegevoegd (naast chloordiazepoxide) ter behandeling van onthoudingsverschijnselen.
  • Vraag iedere patiënt met niet direct verklaarbare klachten naar het alcoholgebruik.
  • Behandeling is effectiever naarmate de problematiek eerder wordt herkend.
  • Kortdurende interventies kunnen het alcoholgebruik effectief verminderen.

Klik hier voor de nieuwe standaard.

Ook nieuwe voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl

Naast de verschijning van de nieuwe standaard zijn ook het alcoholdagboek en de bijbehorende voorlichtingteksten op Thuisarts.nl aangepast. Het onderwerp Alcohol bestaat uit de volgende situaties:

E-learning

Wilt u scholing volgen over het onderwerp Problematisch alcoholgebruik? Maak dan het digitale Programma voor Individuele Nascholing (PIN) over Problematisch alcoholgebruik.
Bent u geen abonnee op de PIN’s, dan kunt u deze e-learning ook los bestellen. De PIN kost €35,- voor NHG-leden en is geaccrediteerd voor 2 uur. U kunt de PIN hier bestellen. 

Regionale scholing

Heeft u behoefte in uw regio aan een groepsgewijze cursus over Problematisch alcoholgebruik? Neem dan contact op met NHG-Scholing. In overleg ontwikkelen wij zo’n cursus. Klik hier voor meer informatie. 

Persbericht

Op 3 december 2014 is een persbericht uitgebracht: 'Alcoholvergiftiging bij jongeren opgenomen in huisartsenrichtlijn'.