U bent hier

Herziene NHG-Standaard Urinesteenlijden en bijbehorende voorlichting

29 april, 2015

In deze tweede herziening van de standaard vervalt de indeling in acute en postacute fase en krijgen de controleafspraken meer nadruk. Tamsulosine wordt eerder ter sprake gebracht. De adviezen om weinig te drinken in de acute fase en na lozing juist veel te drinken, zijn komen te vervallen.

De belangrijkste kernboodschappen uit de standaard zijn:

  • Stel de diagnose urinesteenlijden bij acute hevige pijn in de flank met bewegingsdrang in combinatie met hematurie;
  • Geef diclofenac intramusculair bij hevige pijn (bij een contra-indicatie hiervoor morfine) en bespreek mogelijk gebruik van tamsulosine;
  • De patiënt kan zelf pijn bestrijden met diclofenac of naproxen, afhankelijk van het cardiovasculair risicoprofiel;
  • Beeldvormend onderzoek: in de eerste 5-7 dagen niet aanbevolen. Bij aanhoudende klachten en/of erytrocyturie: echografie. Is hierop geen dilatatie of steen zichtbaar: buikoverzichtsfoto.

Klik hier voor de standaard.

Voorlichtingstekst aangepast op Thuisarts.nl

Naar aanleiding van de herziene standaard Urinesteenlijden is de bijbehorende informatie op Thuisarts.nl aangepast. De bestaande situatie Ik heb een niersteen is geactualiseerd.

E-learning beschikbaar over urinesteenlijden én urineweginfectie

Wilt u individuele scholing volgen over de onderwerpen urinesteenlijden en urineweginfectie? Maak dan het digitale Programma voor Individuele Nascholing (PIN) waarin beide onderwerpen aan bod komen.
Bent u geen abonnee op de PIN’s, dan kunt u deze e-learning ook los bestellen. De PIN kost € 36,- voor NHG-leden. Beide onderwerpen zijn afzonderlijk geaccrediteerd voor ieder 1 uur.
U kunt de PIN hier bestellen. 

Urinesteenlijden in StiP-College

Volgt u liever een groepsgewijze cursus over het onderwerp urinesteenlijden? Dan kunt u deelnemen aan het StiP-College. Tijdens deze bijeenkomst van één avond presenteren de makers van de standaarden in vogelvlucht de belangrijkste richtlijnen, compleet met relevante achtergronden en tips voor de implementatie.

Het eerste StiP-College vindt plaats op donderdag 21 mei in de Domus Medica te Utrecht. Die avond passeren de volgende standaarden de revue: Hoofdtrauma, Astma bij volwassenen, COPD, Stabiele angina pectoris, Urinesteenlijden en Decubitus.

De StiP-Colleges zijn geaccrediteerd voor drie punten voor huisartsen en praktijkondersteuners. Voor meer informatie en inschrijving kunt u hier terecht.