U bent hier

Herziene NHG-Standaard Aspecifieke lagerugpijn

1 februari, 2017

De NHG-Standaard Aspecifieke lagerugpijn (daterend uit 2005) is inhoudelijk op diverse punten herzien. Ook bevat de standaard samenwerkingsafspraken tussen huisarts en orthopedisch chirurg, en tussen huisarts en fysio-/oefentherapeut.

Stappenplan

Het beleid bij aspecifieke lagerugpijn bestaat uit voorlichting, begeleiding en maatregelen tot behoud of herstel van het dagelijks functioneren. Het belangrijkste doel is te bevorderen dat de patiënt in beweging blijft of komt, en zo veel mogelijk normaal blijft functioneren. Leidraad voor de behandeling is een stappenplan dat bestaat uit voorlichting en advies, (tijdcontingente) opbouw van de activiteiten, oefentherapie, gedragsmatige behandeling en multidisciplinaire revalidatie.

Analgetica

Overwogen kan worden om ter ondersteuning van het activerende beleid een analgeticum voor te schrijven, maar de werkzaamheid hiervan ten aanzien van pijn en functionaliteit zijn waarschijnlijk beperkt.

Overige wijzigingen

Voor het bepalen van het beleid is de indeling op basis van de duur van de klachten in acuut, subacuut en chronisch komen te vervallen. Naast de duur en ernst van de klachten wordt bij de keuze voor de behandeling en de snelheid van het doorlopen van het stappenplan ook gekeken naar de reactie op eerdere behandeling(en), de motivatie van de patiënt en de aanwezigheid van psychosociale risicofactoren.

Kennislacunes

Een overzicht van de kennislacunes en lopend huisartsgeneeskundig onderzoek met betrekking tot de NHG-Standaard Aspecifieke lagerugpijn worden medio februari gepubliceerd. 

Voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl

Alle bijbehorende voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl zijn aangepast en uitgebreid:

Pijn onderin de rug

Ziekte van Bechterew

E-learning over aspecifieke lagerugpijn

Begin februari is de PIN Lagerugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom (20/06) verschenen. Deze PIN is gebaseerd op de NHG-Standaarden Aspecifieke lagerugpijn (februari 2017) en Lumbosacraal radiculair syndroom (juni 2015). Voor PIN-abonnees staat deze PIN al klaar op de NHG-leeromgeving. Niet-abonnees kunnen het digitale product aanschaffen via nhg.org/winkel.