U bent hier

Herziene NHG-Behandelrichtlijn Zonneallergie

2 februari, 2018

De NHG-Behandelrichtlijn Zonneallergie (voorheen: Farmacotherapeutische richtlijn Dermatitis solaris) is herzien. De herziene versie bevat aanbevelingen voor de behandeling en preventie van zonneallergie.

De NHG-Behandelrichtlijn Zonneallergie bevat een overzicht met de verschillen tussen zonneallergie en de belangrijkste differentiaaldiagnoses, namelijk fototoxische huidreacties en fotoallergisch contacteczeem. In de richtlijn wordt ook aandacht besteed aan het beleid bij deze differentiaaldiagnoses.

Behandeling van zonneallergie

Bij de behandeling van zonneallergie staat het bestrijden van jeuk op de voorgrond. Medicamenteuze behandeling is niet altijd nodig. De richtlijn bevat het advies om, afhankelijk van de ernst van de klachten, een lokaal anti-jeukmiddel of een corticosteroïdcrème voor te schrijven. In ernstige gevallen kunnen kortdurend orale corticosteroïden overwogen worden. Antihistaminica zijn niet effectief bij het bestrijden van jeuk door allergische reacties van het vertraagde type.

Preventie van zonneallergie

Een recidief treedt frequent op, maar preventieve maatregelen kunnen een recidief voorkomen. De richtlijn bevat de volgende adviezen:

  • zorg voor een geleidelijke opbouw van blootstelling aan de zon
  • mijd de zon tussen 11 en 15 uur
  • bedek de huid met zonwerende kleding/hoofddeksel
  • gebruik zonnebrandcrème met een hoge uv-A- en uv-B-bescherming

De richtlijn geeft daarnaast informatie over de behandeling met lichttherapie bij ernstige, recidiverende zonneallergie.

Voorlichting Thuisarts.nl

Nieuwe patiënteninformatie over zonneallergie is te vinden op Thuisarts.nl:

Ik heb zonneallergie