U bent hier

Herziene NHG-Behandelrichtlijn Koortslip

16 november, 2017

In de herziene NHG-Behandelrichtlijn Koortslip (herpes labialis) wordt de lokale en (preventieve) orale behandeling van een koortslip besproken. Daarnaast bevat de richtlijn adviezen over de manier waarop je besmetting van anderen kunt voorkomen.

Een koortslip kan lokaal worden behandeld met zinkoxide- of zinksulfaatgel of indifferente crème. Alleen in de vroege fase, voordat er korsten optreden, kan antivirale crème de genezingsduur iets bekorten. Orale behandeling met valaciclovir is uitsluitend een overweging bij eerdere episodes met zeer ernstige klachten (uitgebreide laesies, veel pijn, langdurig klachten) en als lokale behandeling onvoldoende effect gaf.

Risicogroepen

Bij pasgeborenen bestaat het risico op neonatale herpes, een ernstig ziektebeeld met een hoge mortaliteit. Patiënten met een gestoorde immuniteit hebben een groter risico op complicaties, zoals een gedissemineerde infectie. Bij patiënten met constitutioneel eczeem kan een koortslip in zeldzame gevallen leiden tot het ontstaan van eczema herpeticum, een potentieel fatale gedissemineerde infectie.

Preventie

Koortslippen kunnen soms worden voorkomen door uitlokkende factoren, zoals zonlicht, stress en vermoeidheid, te vermijden en door zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Overweeg een lange, preventieve kuur met een antiviraal middel alleen bij zeer frequente (meermaals per maand) en hinderlijke of uitgebreide recidieven en geef dit na voorlichting over de bijwerkingen.

Voorlichting Thuisarts.nl

De Thuisarts.nl-teksten over koortslip zijn uitgebreid en aangepast. Over dit onderwerp bestaan de volgende teksten:

Meer informatie

NHG-Behandelrichtlijn Koortslip (Herpes labialis)

Nieuwsbericht: De nieuwe NHG-Behandelrichtlijnen

Overzicht van alle NHG-Behandelrichtlijnen