U bent hier

Herziene behandelrichtlijn Bursitis olecrani

10 december, 2018

De herziene NHG-Behandelrichtlijn Bursitis olecrani vervangt de Farmacotherapeutische Richtlijn (FTR) uit 2004. De informatie over prepatellaire bursitis maakt geen onderdeel meer uit van deze richtlijn, maar staat sinds 2016 in de NHG-Standaard Niet-traumatische knieklachten.

Corticosteroïdinjectie niet aanbevolen

Bursitis olecrani kenmerkt zich door eenzijdige zwelling van de achterzijde van de elleboog. De oorzaak kan niet-infectieus of infectieus zijn; de behandelingen van die 2 vormen komen apart aan bod in de richtlijn. Niet-infectieuze bursitis komt het meest voor. Bij de niet-infectieuze vorm adviseren we om het natuurlijke beloop van de klachten af te wachten, ook als de klachten langer duren.

In tegenstelling tot in de oude FTR bevelen we een corticosteroïdinjectie niet aan. Infectieuze bursitis kan empirisch behandeld worden met antibiotica indien er geen ernstige klachten zijn zoals uitgebreide cellulitis, abcesvorming of ernstige algemene ziekteverschijnselen. Overweeg verwijzing bij een patiënt uit een risicogroep.

Ga naar de Behandelrichtlijn Bursitis Olecrani

Voorlichting Thuisarts.nl

Ik heb een slijmbeursontsteking van de elleboog