U bent hier

Griepcampagne 2017

21 september, 2017

De voorbereidingen voor de jaarlijkse griepcampagne zijn gestart. Dit jaar is er extra aandacht voor het registreren van het batchnummer van het gebruikte vaccin in het dossier van iedere gevaccineerde patiënt. Zodat dit bij een melding van een (ernstige) bijwerking snel gevonden kan worden. Hoe u dat doet leest u in de onlangs herziene NHG/SNPG Praktijkhandleiding Griepvaccinatie 2017.

Vorige week ontvingen alle huisartsen de SNPG-nieuwsbrief met actuele informatie over de organisatie en uitvoering van de griepvaccinatie. Griepvaccinatie verkleint de kans op griep en complicaties, zoals longontsteking, bij geïndiceerde patiënten. Meer over griepvaccinatie, de indicaties en de praktische uitvoering van de griepcampagne leest u in de NHG/SNPG-Handleiding Griepvaccinatie 2017.

Verminderde weerstand

Bij patiënten met een verminderde afweer door ziekte of medicatie is griepvaccinatie geïndiceerd, omdat het risico op griep en complicaties sterk verhoogd kan zijn. Het geïnactiveerde griepvaccin is bij deze patiënten veilig. Ook bij een verminderde immuunrespons op het vaccin is griepvaccinatie zinvol, omdat het effect van griepvaccinatie ook bij een verminderde respons aangetoond is.

Geïnformeerde keuze bij griepvaccinatie

Jaarlijks wordt de folder ‘Griepprik 2017’ herzien door het RIVM en het NHG. Stuur de folder Griepprik 2017 mee zodat uw patiënten een geïnformeerde keuze kunnen maken en op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van de griepprik. Hiermee voldoet u aan de wettelijke eisen. Ook de informatie over griep en griepprik op Thuisarts.nl is aangepast.

Meer informatie