U bent hier

Geneesmiddelen in het oppervlaktewater: consequenties voor de huisartsenpraktijk

28 november, 2016

Het RIVM werkt momenteel met verschillende andere partijen aan een ‘ketenaanpak geneesmiddelen uit water’. Geneesmiddelen in het oppervlaktewater kunnen grote gevolgen hebben voor het milieu.

Lidocaïne is een de 20 risicogeneesmiddelresten die in oppervlaktewater gevonden is en er moeilijk uit halen is. Boodschap voor de huisarts: spoel restanten daarom niet door de gootsteen.

Omgaan met lidocaïnevloeistof of -crème: niet door de gootsteen

Het toenemende gebruik van lidocaïne/prilocaïne crème heeft mogelijk invloed op de aanwezigheid van lidocaïne in oppervlaktewater. Om dit tegen te gaan is het advies om bij gebruik van de crème in de praktijk de overtollige crème niet onder de kraan af te wassen (ook niet van de handen). Neem eerst de huid met tissues af en gooi de tissues weg bij het restafval.

Medicijnafval

Een zelfde advies geldt voor lidocaïne in andere toedieningsvormen, zoals bijvoorbeeld verdovingsvloeistof. Spuit te veel opgezogen vloeistof niet weg door de gootsteen, maar verzamel het in een afvalpotje dat bij het medicijnafval of restafval gaat. Spoel aangebroken flacons niet door de gootsteen, maar zamel ze in bij het medicijnafval of bij het restafval.

Meer informatie

Zie voor meer informatie de brochure van het RIVM Geneesmiddelen en waterkwaliteit en het achterliggende rapport