U bent hier

Geen strafzaak tegen tabaksindustrie

23 februari, 2018

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bekend gemaakt dat er geen strafzaak wordt gestart tegen de tabaksindustrie. Binnen de huidige wet- en regelgeving ziet het OM geen kansen voor vervolging van de tabaksproducenten. Er zal om die reden dan ook geen verder onderzoek worden gedaan. Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daar aan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet- en regelgeving. Het NHG blijft verdere ontwikkelingen volgen voor de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq heeft gedaan tegen de tabaksindustrie.

Het NHG, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, evenals een groot aantal andere organisaties hebben eerder al bekend gemaakt aangifte te doen tegen de tabaksindustrie. Hoewel een dergelijke aangifte voor de huisartsenorganisaties ongebruikelijk is, hebben de verstrekkende gevolgen van rookverslaving de doorslag gegeven.

Persvragen aan het NHG over dit onderwerp kunnen worden gestuurd aan Esther Zwart: e.zwart@nhg.org (communicatieadviseur).