U bent hier

Eerste huisartsenrichtlijn onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

1 mei, 2013

Het NHG publiceert vandaag de eerste huisartsenrichtlijn, zowel nationaal als internationaal, over somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Deze richtlijn biedt de huisarts handvatten hoe om te gaan met patiënten met klachten bij wie na medisch onderzoek geen ziekte of lichamelijke afwijking te vinden is. Op Thuisarts.nl zijn teksten voor patiënten geplaatst.

Behandeling

De NHG-Standaard beschrijft de behandeling van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in drie stappen. Bij milde onvoldoende verklaarde klachten behandelt de huisarts de patiënt zelf. De huisarts onderzoekt samen met de patiënt de klachten op 5 factoren: somatische (lichamelijke) factoren, cognitieve factoren, emotionele factoren (gevoelens, spanningen), gedragsfactoren en sociale factoren Bij matig-ernstige klachten werkt de huisarts samen met bijvoorbeeld een (psychosomatisch) oefen- of fysiotherapeut, een praktijkondersteuner GGZ of een eerstelijnspsycholoog. Bij ernstige SOLK wordt samengewerkt met tweedelijns hulpverleners en multidisciplinaire teams of behandelcentra.

Patiëntenvoorlichting

Op Thuisarts.nl zijn drie uitgebreide teksten over onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten geplaatst. Ik heb onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Hier is te lezen wat onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten zijn, waardoor het kan ontstaan en wat veel voorkomende klachten zijn. In Ik wil iets doen aan onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten staan adviezen wat je kan doen om de klachten aan te pakken en de pijn te verminderen en wat eventuele vervolgstappen zijn. In Ik wil behandeling voor onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten wordt achtergrondinformatie gegeven over onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten, welke aspecten daarbij een rol kunnen spelen en wanneer het verstandig is om er met een psycholoog over te praten, of een fysio- of oefentherapeut te bezoeken.