U bent hier

Nieuwsberichten

Ontwikkelingen vaccinaties griep en pneumokokken

1 mei, 2020

De staatssecretaris van VWS heeft het advies van de Gezondheidsraad overgenomen om volwassenen van 70 tot en met 79 jaar met voorrang te vaccineren tegen pneumokokken. De COVID-19 pandemie vergroot de urgentie om vooral de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen pneumokokken. De NHG-Praktijkhandleiding pneumokokkenvaccinatie wordt aangepast op dit advies en zal in de loop van mei gepubliceerd worden.

Start griepcampagne 2019

7 oktober, 2019

De jaarlijkse griepcampagne gaat weer van start. Belangrijkste wijzigingen voor het griepseizoen 2019/2020 zijn de invoering van het quadrivalente vaccin, Vaxigrip Tetra bij kinderen jonger dan 3 jaar, de vernieuwing van de uitnodigingsmaterialen en de NHG/SNPG-Praktijkhandleiding Griepvaccinatie.

Quadrivalente griepvaccins

3 juni, 2019

Van 1 tot en met 30 juni kunt u via de website van de SNPG griepvaccins bestellen. Met ingang van 2019 wordt een quadrivalent griepvaccin gebruikt, dat beschermt tegen 4 griepvirussen.

Infographic griepvaccinatie

13 juli, 2018

Om uw patiënten uit te nodigen voor griepvaccinatie is de folder vervangen door een infographic. De infographic is gedrukt op briefpapier, die u gepersonaliseerd naar de patiënt kunt verzenden. Het voorgedrukte briefpapier kunt u nu bestellen via de SNPG.

Griepvaccinatie veilig en effectief bij chemotherapiepatiënten

15 september, 2016

De jaarlijkse griepvaccinatie verkleint de kans op griep en is onder andere geïndiceerd bij patiënten die chemotherapie krijgen. Op dit moment wordt ongeveer de helft van de oncologiepatiënten gevaccineerd tegen griep. Deze patiënten hebben door hun aandoening en/of behandeling een afgenomen conditie en afweer. De griepvaccinatie is daarom juist voor patiënten die chemotherapie krijgen, extra van belang.

Aparte veiligheidsnaalden voor influenzavaccin

24 mei, 2016

Voor de komende griepcampagne worden vanuit het NPG (Nationaal Programma Grieppreventie) influenzavaccins zonder naald geleverd. Hierdoor is het mogelijk om veiligheidsnaalden te gebruiken voor de toediening van het vaccin. Het gebruik van veiligheidsnaalden is sinds 2013 verplicht als één van de maatregelen om prikaccidenten te voorkomen.

Gezondheidsraad: geen aanpassing risicogroepen griepprik

11 juni, 2014

Vandaag verscheen het advies van de Gezondheidsraad over de griepvaccinatie. De bewijskracht voor de effectiviteit is weliswaar niet optimaal, maar er zijn voldoende aanwijzingen dat vaccinatie ouderen beschermt tegen griep en de complicaties daarvan.