U bent hier

Nieuwsberichten

Koersboek inspireert professionals tot oncologische netwerkvorming

8 oktober, 2015

Optimale oncologische zorg voor de patiënt met kanker van vandaag en morgen. Daarvoor is samenwerken in regionale oncologische netwerken noodzakelijk. Het Koersboek oncologische netwerkvorming 2015-2020 waarvan het eerste exemplaar vandaag overhandigd is aan de heer drs. B.E. van den Dungen, Directeur-Generaal Curatieve Zorg bij het Ministerie van VWS, is bedoeld om professionals te inspireren bij de (door-)ontwikkeling van oncologische netwerken in hun regio.

Start onderzoek naar zelfafnameset baarmoederhalskanker

3 maart, 2015

Begin maart gaat de IMPROVE-studie binnen het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start.

Verenigingsraad adviseert over bevolkingsonderzoek darmkanker

15 oktober, 2014

De huisarts zou een actievere rol moeten spelen bij het bevolkingsonderzoek darmkanker, en de uitnodigingsbrieven kunnen verbeterd worden. Dit adviseert de NHG-verenigingsraad aan de afgevaardigden van het NHG in de RIVM-programmacommissie en verschillende werkgroepen. Op deze manier kan de huisarts bijdragen aan de individuele keuzes die mensen maken over deelname en behandeling.

Addendum bij de NHG-Standaard Mictieklachten bij mannen en bijbehorende voorlichting

1 oktober, 2014

Deze aanvulling op de standaard betreft de verlaging van de PSA-afkapwaarde van 4 naar 3 ng/ml; dit in navolging van de landelijke richtlijn Prostaatcarcinoom die wordt gehanteerd door urologen. Verlaging van de afkapwaarde zal leiden tot opsporing van niet-significante tumoren en meer fout-positieve testuitslagen; huisartsen wordt geadviseerd dit te bespreken met de patiënt die vraagt om vroegdiagnostiek.

Grotere rol van huisarts bij oncologische zorg vereist passende randvoorwaarden

27 juni, 2014

Kanker komt veel voor en het aantal mensen met kanker neemt toe. De huisarts krijgt in zijn praktijk daardoor regelmatig te maken met patiënten met kanker in alle fasen van het ziekteproces.

Al 2300 deelnemers workshops Bevolkingsonderzoek darmkanker

19 februari, 2014

Het Bevolkingsonderzoek darmkanker is begin januari van start gegaan. NHG-Scholing verzorgt gedurende het eerste kwartaal, op verzoek van de screeningsorganisaties, vele workshops door het hele land. Ruim 2300 huisartsen en doktersassistenten hebben zich inmiddels ingeschreven.

Voortaan 1 prik minder tegen baarmoederhalskanker

5 februari, 2014

Meisjes tot en met 14 jaar krijgen voortaan twee prikken tegen HPV (humaan papillomavirus) in plaats van drie. Uit onderzoek is gebleken dat twee prikken bij jonge meisjes voldoende bescherming bieden.

Deze week: start bevolkingsonderzoek darmkanker

14 januari, 2014

Deze week zijn de eerste vooraankondigingen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker verstuurd aan mensen geboren in 1938. Mensen met vragen zullen mogelijk contact opnemen met de screeningsorganisatie of de huisarts.