U bent hier

Deze week: start bevolkingsonderzoek darmkanker

14 januari, 2014

Deze week zijn de eerste vooraankondigingen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker verstuurd aan mensen geboren in 1938. Mensen met vragen zullen mogelijk contact opnemen met de screeningsorganisatie of de huisarts.

Het NHG ondersteunt het bevolkingsonderzoek, en adviseert huisartsen loyaal aan het bevolkingsonderzoek mee te werken. De onderbouwing hiervoor vindt u in het NHG-Standpunt Bevolkingsonderzoek darmkanker; voor patiënteninformatie kunt u verwijzen naar naar Thuisarts.nl.

Vanaf vandaag krijgen mensen van 75 en 76 jaar een brief thuis over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Twee weken daarna volgt een paarse envelop met daarin de ontlastingstest, een gebruiksaanwijzing en informatiefolder. In de loop van 2014 krijgen alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951 een uitnodiging om mee te doen.

Begin januari hebben alle huisartsenpraktijken een uitgebreid informatiepakket ontvangen met alle materialen, waaronder een NHG-Praktijkhandleiding. Als u meer exemplaren nodig heeft, kunt u deze zelf hier downloaden.
Eerder is een NHG e-learning programma verschenen. Van januari tot en met maart zijn er in het hele land geaccrediteerde informatiebijeenkomsten  voor huisartsen en doktersassistentes.

Zie de eerdere nieuwsberichten, actuele informatie en een overzicht van alle materialen op de speciale pagina op de NHG-website.