U bent hier

Coronamaatregelen tijdens vaccinatiespreekuren

8 september, 2022

Tijdens de griep- en pneumokokkenvaccinatiespreekuren dit najaar, is het belangrijk dat u nadenkt over preventieve maatregelen om verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

In de NHG-Praktijkhandleiding Griepvaccinatie vindt u de adviezen voor het gebruik van mondneusmasker en uitgewerkte scenario’s voor het houden van 1,5 meter afstand.

Belang preventieve maatregelen

  • In het najaar wordt een nieuwe COVID-19 golf verwacht.
  • Het moment van de griepvaccinatie valt bij veel patiënten ongeveer tegelijk met het krijgen van de najaars-booster. Er is een suboptimale bescherming tegen COVID-19 tot 2 weken na de najaars-booster.
  • Het percentage mensen dat op COVID-19 test bij klachten ligt momenteel laag (~50%), daarnaast is er altijd kans op het treffen van pre- of asymptomatische patiënten.

Mondneusmasker voor zorgverlener en patiënt

Het advies is dat zowel zorgverlener als patiënt een mondneusmasker draagt tijdens het vaccinatiespreekuur. Daarnaast wordt zoveel mogelijk 1,5 meter afstand gehouden. Mocht het niet haalbaar zijn om het vaccinatiespreekuur met de 1,5m maatregel te organiseren, beschrijven we nog 2 andere scenario’s.

Update Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie

De NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie is herzien. Er is informatie opgenomen over de bivalente vaccins en de selectie van de ’griepgroep 12-60 jaar’ voor COVID-19-vaccinatie. Informatie over het vaccineren van niet-mobiele thuiswonenden is geüpdatet.