U bent hier

Consumentenprogramma Kassa over zware maagzuurremmers

20 februari, 2017

Zaterdag 18 februari besteedde het tv-programma Kassa aandacht aan maagzuurremmers. In de uitzending stonden de bijwerkingen bij langdurig gebruik van protonpompremmers (PPI’s) en de vrije verkoop daarvan centraal. Mogelijk hebben uw patiënten vragen naar aanleiding hiervan.

Veel mensen kopen protonpompremmers bij de drogist; soms zonder medeweten van de huisarts of apotheek. Vanwege contra-indicatie en/of interacties met andere medicijnen is het slikken van PPI’s niet altijd verantwoord. Bijwerkingen van chronisch gebruik van PPI’s zijn osteoporose, darminfecties en longontsteking.
Patiënten die vanwege maagklachten PPI’s als zelfzorgmiddel gebruiken, wordt daarom aangeraden met de huisarts te overleggen of ze daarmee door moeten gaan. Wellicht kan het gebruik van dit medicijn worden afgebouwd.

Maagbescherming

Wanneer een maagmiddel wordt voorgeschreven als maagbescherming bij andere medicijnen, is het verstandig om dit te blijven voorschrijven. De werking van het middel weegt dan zwaarder dan de mogelijke bijwerkingen. Het is goed om regelmatig na te gaan of het middel nog steeds nodig is, in het bijzonder bij de aanvraag van een herhalingsrecept.

Stappenplan

Voor patiënten met maagklachten is in de NHG-Standaard Maagklachten het volgende stappenplan opgenomen:

  1. Geef leefstijladviezen: niet roken, geen alcohol, voedingsmiddelen die klachten geven vermijden, hoofdeinde omhoog, optimaal lichaamsgewicht en geen gebruik van NSAID’s.
  2. Als dat niet helpt: twee tot vier weken antacidum een uur na iedere maaltijd en voor de nacht.
  3. Als dat onvoldoende helpt: twee tot vier weken een H2-antagonist zoals ranitidine, al dan niet na H.pylori-test.

Evalueer elke stap na twee tot vier weken en probeer het gebruik van PPI’s na een maand af te bouwen.

Patiënteninformatie op Thuisarts.nl

Op Thuisarts.nl is informatie voor patiënten te vinden over maagklachten, waaronder een aparte tekst over het stoppen met maagmedicijnen.