U bent hier

Campagne over palliatieve zorg

24 juni, 2019

Het Ministerie van VWS is een campagne gestart rondom de bewustwording en mogelijkheden van palliatieve zorg. Met het concept 'Ik heb te horen gekregen dat ik doodga. Maar tot die tijd leef ik’, benadrukt de campagne dat als iemand uitbehandeld is, het leven en de zorg niet stopt. De campagne zet aan tot het tijdig nadenken en spreekt over wat men wel en niet wil, zodat naasten en hulpverleners daarnaar kunnen handelen. U kunt hierover vragen krijgen in de spreekkamer en patiënten en mantelzorgers wijzen op de website www.overpalliatievezorg.nl.

Voor patiënten is nog vaak onduidelijk welke ondersteuning en zorg er verkregen kan worden en wie waarvoor verantwoordelijk is. Als iemand is uitbehandeld, zijn er nog vele zorgmogelijkheden beschikbaar om de kwaliteit van leven in de laatste fase te ondersteunen. Dat kan medische zorg zijn, maar ook psychosociale zorg en praktische ondersteuning.

Om informatie over palliatieve zorg gebundeld aan te bieden is de website www.overpalliatievezorg.nl gerealiseerd waarop veel informatie te vinden is voor mensen die zich in hun laatste levensfase bevinden.

Levenseinde op Thuisarts.nl

Deze website verwijst naar Thuisarts.nl, de publiekswebsite van het NHG:

Het onderwerp Levenseinde op Thuisarts.nl bevat meerdere situaties over sterven, wensen voor het levenseinde, wilsverklaring, reanimatie en euthanasie.

Vergoeding geestelijke verzorging

Veel mensen worstelen in de fase van levenseinde met verwerking, angsten, fundamentele vragen en acceptatie. Voor deze levensvragen kan een geestelijk verzorger ondersteuning bieden. Sinds 2019 is hiervoor ook in de thuissituatie vergoeding beschikbaar. In deze factsheet staat meer informatie.