U bent hier

Behandelrichtlijn Stoppen met roken herzien

1 november, 2017

De NHG-Behandelrichtlijn (voorheen NHG-Standaard) Stoppen met roken is herzien. Deze behandelrichtlijn bevat richtlijnen om rokers te adviseren en te begeleiden bij het stoppen met roken. Deze kunnen u en uw patiënten goed gebruiken nu STOPTOBER is afgelopen.

Deze Behandelrichtlijn Stoppen met roken sluit aan bij de herziene multidisciplinaire Richtlijn ‘Behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’ (pdf) en het addendum ‘Stoppen met roken voor zwangere vrouwen’ (pdf) en bouwt voort op de reeds bestaande Minimale Interventiestrategie Stoppen met roken voor de Huisartsenpraktijk (H-MIS tegenwoordig STIMEDIC). De richtlijn bevat uitgebreide informatie over stoppen met roken tijdens zwangerschap, e-healthinterventies en over de e-sigaret.

Stoppen met roken bij voorkeur zonder medicijnen

Gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken heeft de voorkeur. De NHG-Zorgmodule Leefstijl Roken gaat in op de niet-medicamenteuze begeleiding.

Medicamenteuze behandeling kan hierop een aanvulling vormen. De beschikbare middelen zijn vergelijkbaar qua effectiviteit, maar op grond van het gunstige bijwerkingenprofiel en de lage kosten gaat de voorkeur uit naar ondersteuning met nicotinevervangende middelen (NVM).

Kernboodschappen

De belangrijkste kernboodschappen uit de behandelrichtlijn zijn:

  • Herhaal bij rokers die niet gemotiveerd zijn om te stoppen regelmatig het advies om te stoppen met roken. Doe dit in ieder geval bij patiënten met kinderwens en met aan roken gerelateerde klachten en aandoeningen.
  • Bied patiënten die overwegen om te stoppen een motivatieverhogende interventie aan.
  • Begeleid patiënten die gemotiveerd zijn om te stoppen, afhankelijk van hun voorkeur, met een intensieve ondersteunende interventie dan wel e-healthinterventie, desgewenst gecombineerd met medicamenteuze ondersteuning (op maat). Dit verhoogt de slaagkans.
  • Nicotinevervangende middelen vormen het middel van eerste keus. Kies daarna afhankelijk van patiëntkenmerken, comorbiditeit, voorkeur van de patiënt en de prijs. Nortriptyline heeft de laagste prijs.
  • De e-sigaret is niet geregistreerd als geneesmiddel. De kwaliteit en samenstelling wisselen en de kwaliteit is niet gegarandeerd. Langetermijneffecten op het gebied van effectiviteit, veiligheid en verslaving zijn niet bekend; adviseer ze daarom niet.

Voorlichting Thuisarts.nl

De Thuisarts.nl-teksten over stoppen met roken  zijn uitgebreid en aangepast:

Meer informatie

Nieuwsbericht: De nieuwe NHG-Behandelrichtlijnen

Volledige behandelrichtlijn Stoppen met roken

Overzicht van alle NHG-Behandelrichtlijnen

Scholing Starten met stoppen 2017 - basiscursus

Scholing Starten met stoppen 2017 - vervolgcursus

FTO-module Stoppen met roken van het IVM

Nieuwsartikel Trouw Artsen spelen een grote rol bij het stoppen met roken