U bent hier

Anticonceptiemethode met koperballetjes geschorst

4 augustus, 2021

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt momenteel signalen over de koperspiraal Ballerine die reden kunnen zijn tot zorg. De Ballerine, de anticonceptiespiraal met koperballetjes, mag niet meer verkocht worden. Ballerines die al verkocht zijn mogen volgens de wet nog wel gebruikt worden. Als de inspectie meer informatie krijgt, voor vrouwen die een Ballerine spiraal hebben, volgt er een aanpassing van dit bericht zodat u eventuele patiëntvragen kunt beantwoorden.

NHG-Standaard Anticonceptie

Vanwege het beperkte onderzoek en beperkte ervaring met deze nieuwe vorm van koperspiraaltjes bevelen we de Ballerine niet aan in de NHG-Standaard Anticonceptie. De huisarts moet, zoals altijd, de baten van de Ballerine afwegen tegen de risico’s. Die kan in lijn met de Standaard besluiten te kiezen voor een andere koperspiraal.

Bij de IGJ en het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten (MEBI) zijn al eerder klachten binnengekomen. Daarover berichtten we in maart van dit jaar. Vrouwen zijn na het plaatsen van de Ballerine toch zwanger geworden, doordat het spiraaltje door de baarmoederwand is gedrongen (perforatie) of is uitgevallen (expulsie). Dit zijn bekende risico’s van alle soorten koperspiralen, maar bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten zijn er meer meldingen over Ballerine binnengekomen dan over andere koperspiralen.

Melden bijwerkingen

Het NHG ondersteunt de oproep van het MEBI aan zorgverleners om bijwerkingen en problemen met de Ballerine, maar ook met andere koperspiralen, te melden bij het MEBI. Dit kan via de website meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl.

Koperspiraaltjes zijn medische hulpmiddelen. Bijwerkingen kunnen daarom niet gemeld worden bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Bijwerkingen of problemen met de hormoonspiraal kunnen wél worden gemeld bij het Lareb.

Lees ook het nieuwsbericht IGJ over dit onderwerp.

Informatie op Thuisarts.nl

In de tekst Ik kies voor een koperspiraaltje op Thuisarts.nl staat de volgende passage:

Er is ook een nieuw soort spiraal dat bestaat uit balletjes van koper. Met deze spiraal is nog weinig ervaring. We weten nog niet hoe goed deze spiraal zwangerschap voorkomt. Ook is nog niet zeker of deze spiraal veilig is en wat de bijwerkingen zijn. Daarom raden huisartsen deze spiraal niet aan.