U bent hier

Adviezen bij hitte

17 juni, 2021

Het is erg warm en dat blijft de komende dagen zo. Dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen. Het verschil in temperatuur tussen verstedelijkt gebied en platteland kan oplopen tot 8 graden. Hoge gebouwen houden in de stad de wind tegen waardoor het niet snel afkoelt in de nacht. In het NHG-Dossier Farmacotherapie is een document ‘Hitteplan’ opgenomen. In dit document zijn de adviezen voor de behandeling van patiënten met dehydratie en de aanpassing van medicatie bij hitte uit de verschillende NHG-richtlijnen gebundeld.

Geneesmiddelen kunnen op verschillende manieren extra gezondheidsrisico geven bij dehydratie en oververhitting door: 

  • beïnvloeding van de temperatuurregulatie 
  • verstoring van de elektrolytenbalans of nierfunctie of 
  • anticholinerge werking of beïnvloeding van de dopamine of serotoninespiegels 

Dit kan reden zijn om medicatie te staken of de dosering aan te passen. Voor verdere informatie en specifieke adviezen zie NHG-Dossier Farmacotherapie, document Hitte.

Algemene adviezen van het RIVM bij hitte zijn: 

  • drink voldoende water, thee of koffie (minimaal 2 liter per dag), matig het gebruik van alcohol (max. 1 consumptie per dag) 
  • zorg voor koelte door dragen van dunne kleding, zoeken van schaduw en vermijd lichamelijke inspanning tussen 12 en 16 uur 
  • houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning. Zorg voor continue ventilatie 
  • let bij warm weer extra op mensen in de buurt die hulp kunnen gebruiken 

Het RIVM heeft daarnaast een dossier opgesteld over COVID-19 en hitte.  

FTO-module 

In samenwerking met het NHG heeft het IVM een FTO-module Geneesmiddelgebruik bij hitte voor huisartsen en apothekers opgesteld.