U bent hier

Aanvullend advies bij omzetten Thyrax naar andere levothyroxine

20 april, 2017

Patiënten met een dosering Thyrax van meer dan 100 microgram (0,100 mg) per dag hebben vaker een dosisaanpassing nodig dan patiënten met een lagere dosering Thyrax. Op basis hiervan kunnen patiënt en arts in samenspraak bij de switch ook kiezen voor een lagere dosering van het alternatieve preparaat.

Dit is de uitkomst van een onderzoek naar de effecten van de gedwongen omzetting van Thyrax naar een andere levothyroxine. Het advies om 6 weken na de switch van Thyrax naar een andere levothyroxine controle van TSH en/of vrij T4 te laten plaatsvinden, blijft gehandhaafd. Bij kinderen, zwangeren en patiënten die het verleden moeilijk instelbaar waren, wordt nu ook geadviseerd om frequenter te controleren.

Sinds kort is Thyrax weer beschikbaar voor de Nederlandse patiënt. Bij aanhoudende klachten na omzetting naar een andere levothyroxine is het te overwegen om in overleg met de patiënt weer te starten met Thyrax in de oorspronkelijke dosering. Als er geen klachten zijn wordt omzetting afgeraden.

Zie voor meer informatie over het onderzoek: