U bent hier

Aangescherpte aanbevelingen opioïden

29 augustus, 2018

In de pers zijn berichten verschenen over toename van het opioïdengebruik en toename van het aantal overdoses met oxycodon. Het NHG scherpte dit voorjaar de richtlijn aan. We benadrukken sterkwerkende opioïden, waaronder oxycodon, alleen bij uitzondering voor te schrijven.

Er is de laatste jaren meer aandacht gekomen voor pijnbestrijding. De NHG-Standaard Pijn is 1 juni 2018 aangepast om de huisarts te ondersteunen bij het voorkomen van onnodig gebruik van opioïden. De aanbevelingen over opioïden zijn aangescherpt om te helpen voorkomen dat patiënten door gewenning en afhankelijkheid overmatig gaan gebruiken. Het advies is om een sterk werkend opioïd uitsluitend te overwegen onder twee voorwaarden:

  • de ernstige pijn heeft zoveel invloed op het dagelijks functioneren dat deze situatie moet worden doorbroken;
  • en met de overige behandelingen en optimaal ingestelde medicatie vermindert de pijn onvoldoende.

De sterkwerkende opioïden zijn bij chronische pijn vooral onderzocht bij kankerpatiënten. In geval van chronische, niet aan kanker gerelateerde pijn, is het advies om opioïden bij uitzondering voor te schrijven en alleen aan patiënten zonder gevoeligheid voor middelenafhankelijkheid. Bij voorkeur geldt de prescriptie kortdurend. Terughoudend voorschrijven bij patiënten met een psychische aandoening blijft belangrijk. Door voorafgaand aan de start met de patiënt de voor- en nadelen en gebruikstermijn te bespreken, is onnodig voorschrijven mogelijk te voorkomen. Zie voor meer informatie de NHG-Standaard Pijn.

Patiëntenvoorlichting op Thuisarts.nl

Op Thuisarts.nl waarschuwt het NHG voor de verslavende werking van sterk werkende pijnstillers.