U bent hier

Dossier Oncologie

Laatste aanpassing. 7 december, 2016

Een van de drie mensen krijgt kanker. De huisarts heeft daardoor in de praktijk regelmatig te maken met patiënten in verschillende fasen van de oncologische zorg vanaf preventie en screening tot nazorg. Naar schatting 85 procent van de patiënten met een gediagnosticeerde kanker presenteerde zich met symptomen bij de huisarts.

De diagnose en kankerbehandeling zijn vaak complex en vinden voornamelijk plaats in het ziekenhuis. Kenmerkend is steeds verder gaande specialisatie en ‘personalized medicine’. Oncologische zorg is daarom multidisciplinaire zorg.
De groep overlevenden van kanker groeit door een toename van het aantal patiënten met kanker in een vergrijzende bevolking, vroegtijdige opsporing, betere behandeling en overdiagnostiek.

De ziekte en behandeling kunnen een grote invloed hebben op het leven van de patiënt op de korte of langere termijn. De huisarts speelt een belangrijke rol in de verschillende fasen van het zorgtraject als continue factor en gesprekspartner voor de patiënt.

Meer informatie: kenniscentrum@nhg.org

Nieuws

8 oktober, 2015
Optimale oncologische zorg voor de patiënt met kanker van vandaag en morgen. Daarvoor is samenwerken in regionale oncologische netwerken noodzakelijk. Het Koersboek oncologische netwerkvorming 2015-...

Publicaties

Het Koersboek oncologische netwerkvorming 2015-2020 is bedoeld om professionals te inspireren bij de (door-)ontwikkeling van oncologische netwerken in hun regio.
De oncologische zorg is in beweging. Dit Standpunt beschrijft de rol van de huisarts in de multidisciplinaire oncologische zorg. Het is gebaseerd op de Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022 en bedoeld als handreiking voor ontwikkeling en innovatie.