U bent hier

Dossier Stoppen Met Roken

Laatste aanpassing. 12 november, 2020

Ongeveer 25% van de Nederlanders rookt. Naar schatting kan wereldwijd 12% van alle sterfte worden toegeschreven aan roken (16% onder mannen, 7% onder vrouwen).3 Roken is de belangrijkste enkelvoudige oorzaak van ziekte (longkanker, COPD en coronaire hartziekten) en sterfte.1 Naar schatting 21% van de verloren levensjaren is te wijten aan roken.

Stoppen met roken is in alle levensfases zinvol: van primaire preventie tot therapeutische interventie en om complicaties te voorkomen. Een kort stoppen-met-rokenadvies van een arts is al effectief: 1 op de 40 patiënten stopt op grond hiervan definitief.

Op deze dossierpagina vindt u alle informatie die u nodig heeft om het gesprek met uw patiënt over roken aan te gaan, tools om hem te motiveren een stoppoging te ondernemen, en informatie over begeleiding en behandeling tijdens de stoppoging.

De NHG-Zorgmodule Leefstijl Roken geeft richtlijnen over de advisering en begeleiding van uw patiënten als het gaat om stoppen met roken. De module geeft een beschrijving van het zorgpad van de patiënt en de taakverdeling van de verschillende zorgverleners in de eerste lijn

Heeft u vragen?: preventie@nhg.org

Nieuws

12 november, 2020
Logo van NHGdoc
Er is een nieuw domein in NHGDoc beschikbaar: Stoppen met roken. Dit domein is onderdeel van de maatregelen in het Nationaal Preventieakkoord om roken te ontmoedigen. Vooral mensen bij wie stoppen...

Publicaties

De LESA geeft aanbevelingen voor de samenwerking van huisartsen en verschillende paramedici bij de diagnostiek en begeleiding van patiënten met COPD en houdt daarbij rekening met verschillen in taken en verantwoordelijkheden van de verschillende beroepsgroepen.