U bent hier

Dossier Griepvaccinatie

Laatste aanpassing. 28 oktober, 2020

Jaarlijks vaccineren huisartsen ruim 3,2 miljoen geïndiceerden tegen griep. Griepvaccinatie bij geïndiceerde patiënten verkleint de kans op griep en complicaties, zoals pneumonie, hartinfarct en ontregeling van diabetes mellitus, en voorkomt daarmee sterfgevallen en ziekenhuisopnames. De vaccinaties worden verstrekt vanuit het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG).

De huidige coronacrisis bevestigt hoe belangrijk het is om goede vaccins te hebben tegen veelvoorkomende infectieziekten. Juist nu is het beschermen van onze kwetsbare ouderen tegen griep en pneumokokken van belang. Niet alleen om ziekte en sterfte te voorkomen, maar ook om de druk op het gezondheidssysteem te verlagen.

COVID-19 heeft de afgelopen tijd veel van uw tijd en aanpassingsvermogen gevraagd en zal dat de komende maanden ook blijven doen. Wij kunnen ons voorstellen dat het nadenken over vaccinaties nu niet uw eerste prioriteit heeft. Op deze pagina vindt u alle informatie die u kunt gebruiken om het griepvaccinatieprogramma zo makkelijk mogelijk in uw huisartsenpraktijk uit te voeren.

Contact

Bij vragen over de bestelling van de griepvaccins, de aflevering, declaratie en organisatie en uitvoering SNPG: 0900 – 47 43 777 (10 cent per minuut), e-mail: griep@snpg.nl. Bij huisartsgerelateerde medisch-inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met het NHG via: griep@nhg.org.

Meer informatie over griep en griepvaccinatie

RIVM:

Publieksinformatie

 

Nieuws

27 oktober, 2020
De vraag naar griepvaccins bij huisartsen lijkt het aantal beschikbare griepvaccins te overstijgen. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM, besloten om gezonde mensen vanaf 60...

Publicaties

Deze NHG-Tabel koppelt de indicaties zoals genoemd in de NHG-Praktijkhandleiding Griepvaccinatie aan ICPC codes. Eenmaal ingebouwd in uw HIS, vereenvoudigt deze tabel het selecteren van patiënten die in aanmerking komen voor de griepprik.