U bent hier

Dossier Bevolkingsonderzoek darmkanker

Laatste aanpassing. 7 december, 2016

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is een tweejaarlijkse screening bij mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Zij krijgen een uitnodiging om thuis een ontlastingstest (iFOBT) uit te voeren en deze op te sturen voor onderzoek. Het bevolkingsonderzoek wordt tussen 2014 en 2019 gefaseerd ingevoerd. De verwachting is dat het bevolkingsonderzoek op termijn jaarlijks 2.400 sterfgevallen kan voorkómen. De rol van de huisarts bij het bevolkingsonderzoek darmkanker is beperkt. Wel is er een belangrijke rol in de voorlichting en motivatie van patiënten bij vragen over deelname en een belangrijke rol als de patiënt een positieve uitslag van de fecestest heeft (informatie aan de coloscopiecentra over de voorgeschiedenis van de patiënt).

Contact

Huisartsen en praktijkassistenten kunnen voor vragen over de uitvoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker terecht bij de regionale screeningsorganisaties:

Scholing

 

Voor meer informatie over medisch-inhoudelijke aspecten kunt u contact opnemen met het NHG.

Dossierhouder: t.drenthen@nhg.org

Nieuws

15 oktober, 2014
De huisarts zou een actievere rol moeten spelen bij het bevolkingsonderzoek darmkanker, en de uitnodigingsbrieven kunnen verbeterd worden. Dit adviseert de NHG-verenigingsraad aan de afgevaardigden...