U bent hier

Mijn HIS is het best!

Rob Dijkstra- 4 maart, 2013

We hebben in Nederland bijna twintig huisarts-, keten-, en huisartsenpostinformatiesystemen.

In het begin noteerden we de medische gegevens nog vooral als in een ‘kladblok’ in een algemeen journaal, maar de laatste jaren doen we dat veel beter in problemen en episodes met bijbehorende ICPC codering. So far so good.
De per patiënt verzamelde hoeveelheid informatie is echter niet voldoende om overzicht te houden van diens problematiek en de gemaakte afspraken, en dat is met toegenomen multimorbiditeit en individualisering van de zorg wel nodig.
En hoe zit het met uw HIS? Kan de patiënt zelf afspraken maken in uw agenda en heeft hij toegang tot (deel van) zijn gegevens? Heeft u een kloppend actueel medicatieoverzicht inclusief specialistenrecepten? Kunt u gemakkelijk rapportages uitdraaien zodat u inzicht krijgt in uw eigen handelen en daarmee kwaliteitsverbetering kunt inzetten? Werken de verhuisberichten? En weet u hoe dat alles bij andere systemen zit?
Waar alle softwareleveranciers bezig zijn zelf het wiel uit te vinden met het argument onderscheidend te willen zijn, lijkt het veel handiger om de krachten te bundelen. De ontwikkelingskosten komen immers uit úw abonnementsgeld! Patiëntenportalen, rapportagesystemen en het Individueel Zorgplan zijn innovaties die beter gezamenlijk kunnen worden ontwikkeld. Uniformiteit is efficiënter en maakt bijvoorbeeld het maken van een kwaliteitsjaarverslag of gegevensvergelijking met andere praktijken in uw hagro beter mogelijk.
Veel huisartsen denken dat hun HIS het best is, zoals elke moeder weet dat ze de mooiste baby van de wereld heeft... Tijd voor regionale afstemming!
Rob Dijkstra