U bent hier

Iedereen een iPad?

Rob Dijkstra- 2 oktober, 2013

Onlangs verkondigde de Unie Katholieke Bond van Ouderen in het NOS-Journaal dat de kosten van de zorg fors zouden dalen als alle ouderen een iPad hadden. Ze zouden dan gemakkelijker kunnen communiceren met zorgverleners.

Dat videocontact voordelen kan hebben lijkt evident; als je een patiënt niet alleen hoort maar ook ziet, kan dat de inschatting van een situatie vergemakkelijken. Maar ik betwijfel of de kosten van de zorg hierdoor echt zullen dalen. En ook is de meerwaarde niet altijd zeker, want de triagiste die gelijktijdig de patiënt telefonisch spreekt en diens gegevens in het dossier verwerkt of de TriageWijzer checkt, zal dit bij een videoconsult anders moeten organiseren. Is er sprake van overwaardering van innovaties als vanzelfsprekende oplossing voor van alles? Zo lijkt het meekijken van collega’s bij een kno-operatie via Google Glass spectaculair, maar het is niet anders dan wat ik tijdens mijn coschappen meemaakte en toen nog gewoon webcam heette.

In zijn boek Great by Choice stelt Jim Collins dat succesvolle innovaties vaak het gevolg zijn van emperical creativity: de combinatie van het ontwikkelen van nieuwe producten met de discipline om deze vroegtijdig te toetsen en aan te passen aan nut en toepasbaarheid in de praktijk.
Van onze succesvolle publiekswebsite Thuisarts.nl komt binnenkort de Thuisarts-app uit, waarmee patiënten de informatie beter kunnen organiseren en zelf kunnen aanvullen met persoonlijke informatie, medicatie, problemen en de vragen aan of afspraken met de huisarts. Direct onderzoek naar gebruik en nut in de praktijk zal ons helpen om de toegevoegde waarde in de zorg te optimaliseren.

Rob Dijkstra