U bent hier

Huisarts en hobby

Wendy Borneman- 1 juni, 2021

Wanneer deze column verschijnt ben ik alweer een jaar voorzitter van het NHG. Ik vind het een fantastische combinatie: op woensdag en vrijdag doe ik spreekuur en duik ik in de grotere en kleinere vragen van mijn patiënten. Een stukje meelopen in hun leven geeft me elke keer weer voldoening. De overige dagen bekijk ik het huisartsenvak in breder perspectief en puzzel ik op een andere manier. De praktijk is daarbij zowel inspiratie als toets voor mijn bestuurswerk.

Ik ben niet de enige huisarts die het werk in de praktijk combineert met andere taken. Eén van de argumenten om huisarts te worden is voor veel collega’s de mogelijkheid er een hobby op na te houden. Binnen het werk welteverstaan. Veel huisartsen vinden het inspirerend zich verder te bekwamen in bijvoorbeeld een medisch deelgebied, onderzoek, onderwijs of ICT.

Regelmatig zoekt het NHG huisartsen die zich samen met enthousiaste collega’s voor een bepaald thema willen inzetten. Voor kortere of langere tijd, enkele keren per jaar, of een paar uur per maand. Diep ingaand op 1 onderwerp of meedenkend over de volle breedte van het vak, maar dan in internationaal verband.

Eenmaal de weg naar landelijke projecten of commissies gevonden, worden deze huisartsen regelmatig gevraagd voor iets nieuws en bouwen zo steeds meer ervaring op. Dat is prettig, maar ook een frisse blik blijft waardevol. Daarom brengt het NHG deze ‘vacatures’ voortaan nadrukkelijk bij alle leden onder de aandacht. Wie weet zit er ook wat voor u tussen en maakt u met uw kennis en enthousiasme ons vak nog mooier.

Wendy Borneman, voorzitter Raad van Bestuur

Nu actueel