U bent hier

Ecg op twitter

Rob Dijkstra- 30 september, 2014

Zelfmetingen lijken een enorme vlucht te nemen. Na de weegschaal op de badkamer kwamen de stappentellers, de hartslagmeters bij het hardlopen, zelftests bij de drogist en allerlei mogelijkheden om onze eigen activiteiten bij te houden.

We kunnen onze gemeten lichaamsfuncties, zoals een ecg, opslaan in een app en zelfs delen via twitter of facebook. The quantified self staat voor de zelfmetende mens die zich continu op de hoogte houdt van zijn eigen lichaamsfuncties. Dat lijkt de belofte in te houden dat meer inzicht tot een betere zelfcontrole en vooral een betere gezondheid leidt.
 
Ik ben een groot voorstander van het zinvol zelfmeten door de patiënt. Zo heb ik meerdere bloeddrukmeters in de praktijk die aan de patiënten worden uitgeleend. Deze geven een veel betrouwbaarder indruk van de bloeddruk – en zijn dus wellicht een betere indicator van de bloeddrukregulatie – dan de metingen om het kwartaal tijdens het spreekuur. Steeds meer mensen hebben overigens zelf een bloeddrukmeter. Of een suikermeter.
 
Als het gaat om met de patiënt afgesproken metingen, dan zou ik die graag op een handige manier ontvangen, het liefst direct in mijn HIS. De mate waarin de patiënt die over steeds meer gegevens over zichzelf beschikt een appèl doet op zijn huisarts, hangt volgens mij af van wat ik noem the qualified self: het vermogen om op de juiste manier met al deze gegevens om te gaan. Maar daarover zijn vast goede afspraken te maken tijdens het consult.
 
Rob Dijkstra