U bent hier

Column Rob Dijkstra, Digitaal verbinden

Rob Dijkstra- 1 december, 2017

Onlangs verscheen KNMG-handreiking over patiënten die gesprekken opnemen: opnemen is prima, maar graag na overleg en alleen voor privédoeleinden. Ik laat de patiënt ook wel eens een filmpje maken als ik een oefening voordoe. Bekend is dat patiënten slechts een deel van de adviezen onthouden, dus opnemen is een prima idee, net als patiënten toegang geven tot hun medische dossier.

Het gebruik van digitale media is al zo gewoon in het dagelijks leven. We gebruiken in de spreekkamer echter nog geen fractie van wat er allemaal mogelijk is. Privacyregels beperken die mogelijkheden en deels is dat terecht. Ik krijg de persoonlijkste problemen van patiënten via hotmail toegestuurd en de neiging is groot om via de replytoets medische informatie te delen. Een ouderwets telefoongesprek is wel veilig, maar een skypegesprek zou dat niet zijn en bellen via internet met Voice over IP weer wel. Wie snapt dit nog?

Er zijn ook mogelijkheden van digitale media die juist voor het oprapen liggen en snel te realiseren zijn, zoals foto’s en filmpjes opslaan in ons HIS. Beeldverbinding zou ons werk een stuk efficiënter kunnen maken, niet alleen met de patiënt, maar ook voor overleg met bijvoorbeeld een multidisciplinair overleg van een oncologisch team.

En de veilige verbinding die we via de portals met onze patiënten hebben is fijn, maar nog veel te beperkt in mogelijkheden. Die zou ook gebruikt moeten worden bij e-mailen naar de patiënt, bijvoorbeeld met een relevante link naar Thuisarts.nl. Die website is zeer geschikt voor patiënten, maar we gaan het nog geschikter maken voor gebruik tijdens het spreekuur, door spreekuurpagina’s aan te maken met alle afbeeldingen, video’s, en een handiger zoeksysteem voor de huisarts. Dan hoeft u zelf geen oefeningen meer op te nemen, maar vindt u de juiste video op Thuisarts.nl.

 

Rob Dijkstra

Zie ook: KNMG-handreiking Opnemen van gesprekken door patiënten