U bent hier

Column Rob Dijkstra, Denksessies

Rob Dijkstra- 5 september, 2018

De komende maand zijn er in het hele land tientallen denksessies Herijking kernwaarden en kerntaken van de huisarts. We horen graag van u bij een van deze sessies, of achteraf via internet.

Er is heel wat voorafgegaan aan de denksessies Herijking kernwaarden en kerntaken. We zagen een jaar geleden dat we de al bekende Toekomstvisie 2022 verder zouden kunnen implementeren. Maar ondertussen waren niet alleen de maatschappij, maar ook de huisarts, de huisartsvoorziening en delen van de inrichting van de gezondheidszorg veranderd. Zo is de organisatie van de ggz veranderd, gaat de ICT-ontwikkeling sneller dan we kunnen bijbenen, worden er minder praktijken overgenomen, en zijn huisartsen minder geneigd om diensten op de huisartsenpost te doen. Verder krijgt de huisarts meer complexe zaken op zijn bordje door substitutie, sociale problematiek en de steeds oudere en vaker thuis verblijvende patiënt. Mooi dat we dat breed gedragen en samen met u oppakken.

Goed om hierbij te bedenken wat ons als huisartsen uniek maakt. Dat is niet per se de eenvoudige gezondheidsvraag die je met behulp van de juiste richtlijn kunt oplossen, maar juist de complexe problematiek. Zoals ik onlangs zag bij een eenzame oudere met somatische, psychische en verslavingsklachten, die kwam met vragen over afvallen en hematurie. Met al onze ervaring en kennis nadenken over complexe problemen om samen met de patiënt tot oplossingen te komen: daar zit onze kracht als huisarts. Een goede werkdag van de huisarts bevat in mijn ogen meerdere denksessies met de patiënt over diens complexe zorgvraag.

Rob Dijkstra
Bestuursvoorzitter