U bent hier

Column Rob Dijkstra, Bij kennis komen

Rob Dijkstra- 2 oktober, 2017

De tandartsassistente op de lagere school die met tandenborstel van wel een halve meter liet zien hoe je je tanden moet poetsen, zal ik nooit vergeten.

Nou leert iedereen op zijn eigen manier. Zo ontwikkelde ik tijdens mijn huisartsenopleiding in de jaren negentig een digitaal aantekenboekje op een floppy disk, waarin ik alle te onthouden kennis opschreef en weer gemakkelijk kon terugvinden. Later kwam er Evernote, maar toen was mijn behoefte om dergelijke aantekeningen te maken alweer compleet veranderd. Leerstijlen verschillen per persoon en in de loop van de tijd.

We leren om bij de tijd te blijven, zodat we onze patiënten kunnen helpen volgens de laatste stand van de wetenschap, maar ook om kritisch te beschouwen of deze nieuwste inzichten de patiënt vooruit zullen helpen. Patiënten brengen ook vaker eigen informatie mee naar het gesprek. De gepubliceerde relevante informatie is niet bij te houden door te proberen alles maar te lezen, laat staan dat we die nog paraat hebben als we met de patiënt in de spreekkamer zitten. De vraag is daarom niet alleen hoe ik bij de kennis kom, maar ook: hoe komt de kennis bij mij op het moment dat ik het nodig heb?

Optimaal leren in verschillende situaties is het uitgangspunt van het komende NHG-Congres. Of u nu individueel leert of in uw hagro of toetsgroep, met uw praktijkmedewerkers of met de patiënt: de congrescommissie heeft ervoor gezorgd dat u zich op al deze terreinen kunt laten inspireren. Elke workshop is een nascholing op zich, steeds vanuit een ander perspectief.

Ik zie u graag op vrijdag 17 november in de RAI!

Rob Dijkstra