U bent hier

Blog: nieuwe standaardenwebsite: van schets tot gebruik

Bart Hoogenhoff- 1 november, 2018

De vertrouwde NHG-Standaarden: welke huisarts kent ze niet? Er staat iets groots te gebeuren voor dit veelgebruikte NHG-product. Halverwege 2019 lanceert het NHG een nieuwe omgeving, waar u voortaan de NHG-Standaarden en NHG-Behandelrichtlijnen gemakkelijker vindt, gebruikt en toepast.

Op 9 november lanceren we de bètaversie van de website op het NHG-Congres. Via deze blogreeks vertellen verschillende collega’s over het proces, de resultaten en wat u de komende tijd van ons kunt verwachten. Leest u mee? De aftrap doet Bart van den Hoogenhoff van de afdeling Digitale Media. 

Op maat gemaakt

Op 9 november  lanceren we de bètaversie van de standaardenwebsite op het NHG-Congres. Een moment waar wij, afdeling Digitale Media, ontzettend naar uitkijken. In 2017 kregen we veel feedback op de vraag hoe we het online gebruik van de NHG-Standaarden konden verbeteren. Deze vraag hebben we opgepakt en daarna is de bal in rap tempo gaan rollen. Wensen die we veel hoorden: een website waarop je de juiste informatie snel en eenvoudig kunt vinden, waarop je beter kunt navigeren en die ook gemakkelijk met een tablet en smartphone te gebruiken is. Geen gek idee, op naar de tekentafel dus!

Inmiddels zijn we bijna een jaar, meerdere designs, testrondes en flink wat feedbackrondes met ruim 100 huisartsen verder. Een proces waar soms geen einde aan leek te komen, maar het resultaat is – al zeg ik het zelf – het meer dan waard geweest.

Priegelend op weg naar succes

Met de lancering van de bètasite op 9 november gaat weer een nieuwe feedbackronde van start. Dat de website nog in bèta is, betekent dat hij nog niet gevuld is met alle NHG-Standaarden en -Behandelrichtlijnen. Ik verwacht dat uw ongezouten meningen wederom volop binnenstromen. Deze nauwe verbinding met u als huisarts maakt mijn werk zo leuk. De website neemt stukje bij beetje precies de vorm aan die aansluit bij uw behoeften in de dagelijkse praktijk. Ondertussen gaan mijn collega’s en ik op de achtergrond verder met de website vullen. Monnikenwerk: 1 standaard op de website zetten is zo’n 8 uur priegelwerk. Voor de bètaversie hebben we 4 standaarden toegevoegd, maar voor de volledige website wachten er nog ruim 85! Het resultaat is de moeite meer dan waard: een webproof NHG-standaard die duizenden huisartsen dagelijks helpt voor, tijdens en na het spreekuur.

Vanaf 2019 volledig in gebruik

Vanaf de lancering van de bètasite op het NHG-Congres tot en met 19 januari 2019 kunt u feedback achterlaten. Vervolgens gaan mijn collega’s en ik de feedback verwerken en iedere ‘i’ van een puntje voorzien. Naar verwachting kunt u vanaf de 2e helft van 2019 aan de slag met de volledige NHG-Standaardenwebsite.

Ik geef het stokje door aan Ton Kuijpers van het cluster Richtlijnontwikkeling & Wetenschap; hij vertelt over de lancering van de website op het congres en de vervolgstappen.

Groet,

Bart van den Hoogenhoff
senior medewerker Digitale Media