U bent hier

Columns

'Richtlijnen digitaal' - door Ton Kuijpers

Ton Kuijpers- 28 mei, 2020

NHG-Standaarden worden hoog gewaardeerd vanwege hun betrouwbaarheid en hun aansluiting bij de dagelijkse praktijk. We maken richtlijnen altijd volgens de laatste (inter)nationale ontwikkelingen. Beoordelen en graderen van het bewijs gebeurt op basis van de GRADE-methode, waarden en voorkeuren van patiënten worden meegewogen en er is aandacht voor gedeelde besluitvorming. Omdat de meeste gebruikers de richtlijnen online raadplegen en de oude website technisch gezien niet meer voldeed, vonden we het tijd voor een speciale richtlijnenwebsite. Op 11 juni 2020 gaat Richtlijnen.nhg.org officieel ‘live’.
Hans van der Schoot

1,5 meter en een nieuw NHG-bestuur

webmaster- 1 mei, 2020

Dit jaar de Nationale Herdenking op de Dam, 75 jaar na de bevrijding, zonder publiek. Hoewel de omvang in verloren levensjaren en verdriet onvergelijkbaar lijkt, gaan de gedachten ook uit naar het enorme aantal slachtoffers van COVID-19, die de aarde overspoelt en ons heeft opgesloten.

'Samen werken aan kwaliteit in de praktijk' - door Stijn van den Broek

Stijn van den Broek- 8 april, 2020

De kern van ons huisartsenwerk bestaat uit direct contact met onze patiënten: via telefoon en internet, in de spreekkamer, tijdens een huisbezoek en op de huisartsenpost. Daarbij zetten we onze kwaliteiten als mens en professional in om zo goed mogelijk aan te sluiten op de hulpvraag en verwachtingen van de patiënt. Ten tijde van de huidige coronacrisis geen sinecure!
Jacintha van Balen

'Het NHG als kenniscentrum' - door Jacintha van Balen

Jacintha van Balen- 3 maart, 2020

Bij het NHG komen veel vragen binnen. In 2019 zo’n 600 inhoudelijke vragen, vaak over de standaarden, en zo’n 1200 medewerkingsverzoeken van andere organisaties. Het NHG-Kenniscentrum behandelt al deze vragen en verzoeken.

'Plofpillen' - door Monique Verduijn

Monique Verduijn- 2 februari, 2020

Herkenbaar? Je schrijft een recept uit, maar het middel is niet leverbaar. In 2018 was dat het geval met zo’n duizend uiteenlopende geneesmiddelen. Soms is een alternatief zo gevonden, maar steeds vaker niet.
Ton Drenthen

'De kracht van Thuisarts.nl' - door Ton Drenthen

webmaster- 3 januari, 2020

Met het NHG-folderrek startte het NHG 25 jaar geleden met schriftelijke patiënteninformatie als ondersteuning van de mondelinge voorlichting tijdens het consult. Drie jaar later kwamen daar de NHG-patiëntenbrieven bij. Inmiddels zijn de folders en brieven verdwenen, aanvankelijk tot verdriet van een deel van de huisartsen. Sinds maart 2012 is al deze patiënteninformatie opgenomen in de NHG-publiekswebsite Thuisarts.nl.
Foto Jako Burgers

Column Jako Burgers: 'Kritisch blijven'

webmaster- 2 december, 2019

Precies dertig jaar geleden werden de eerste NHG-Standaarden gepubliceerd in het decembernummer van H&W. Ik was toen net met mijn huisartsopleiding begonnen. Daarin was veel aandacht voor gesprekstechnieken en consultvoering, de zachte kanten van het vak.
Foto Jacobijn Gussekloo

Column Jacobijn Gussekloo: 'Ík ben niet complex'

webmaster- 7 november, 2019

Het is me al een aantal keer overkomen. Tijdens gesprekken met ouderen over optimale huisartsenzorg komt het gesprek op ouderen met complexe problematiek. Goede huisartsenzorg regelen voor deze groep is maatwerk. Wat zou het goed zijn als dit beter kan worden georganiseerd.
Foto Desirée Beaujean

Column Desirée Beaujean: 'Koude technologie, warme zorg'

Desiree Beaujean- 1 oktober, 2019

Technologie zal de huisarts nooit vervangen; diens werk wordt er wél leuker en gemakkelijker door. Met het oog op de snel toenemende zorgvraag maakt digitale technologie onze gezondheidszorg nóg beter en toegankelijker.
Foto Daphne Laeijendecker

Column Daphne Laeijendecker: 'Hoort dat erbij?'

Daphne Laeijendecker- 29 augustus, 2019

Marketing bij het NHG? Is dat geen vreemde eend in de bijt? Voor mij als clusterhoofd Marketing en Communicatie is de toegevoegde waarde van marketing in een organisatie natuurlijk glashelder. Marketing zet de klant centraal, of in ons geval de huisarts. Het geeft een kick om dat te doen op basis van data en door gesprekken te voeren met onze leden.