U bent hier

Columns

Koffiedik kijken

Wendy Borneman- 1 maart, 2021

Het is het lot van veel columnschrijvers afgelopen jaar; tenzij je een plekje hebt in de krant, zet je je woorden al weken voor verschijnen op papier. En hoewel we dagelijks met allerhande cijfers en dashboards een gevoel van controle proberen te krijgen, lijkt langer dan een maand vooruitkijken vooral op koffiedik kijken.

(On)bewust (on)bekwaam

Wendy Borneman- 2 februari, 2021

Ik herinner me hem levendig, mijn eerste coronapatiënt. Tenminste, ik denk dat hij corona had. Het was een jaar geleden.

65 jaar: blik vooruit

Wendy Borneman- 13 januari, 2021

Na een lange periode waarin het leek alsof de mensheid alles onder controle had (in ieder geval in de westerse wereld), was daar vorig jaar opeens een nieuwe pandemie. Langverwacht, en niet de eerste keer, maar toch voelde wat er gebeurde meer als een filmscenario dan als een realistisch gegeven. Als huisartsen weten we al lang dat niet alles maakbaar is. We worden er elke dag in onze spreekkamer mee geconfronteerd. Toch denk ik niet dat de meesten van ons zich een jaar geleden een beeld konden vormen van de huidige mate van onzekerheid en de aanpassingen in onze maatschappij.

Innoveren?

Wendy Borneman- 10 december, 2020

Lang voordat ik huisarts werd, hielp ik als informaticus bij het verbeteren van bedrijfsprocessen. Mijn collega was door een groep vooruitstrevende huisartsengevraagd advies te geven over hoe ze hun patiëntenzorg beter konden organiseren.

Levenslang leren

Wendy Borneman- 3 november, 2020

Als medisch professional ben ik intrinsiek gemotiveerd om de best mogelijke zorg voor mijn patiënten te leveren. Ik denk dat dit voor alle huisartsen geldt. Dat betekent ook levenslang leren. Leren kan op vele manieren en is niet gebonden aan vaste scholingsmomenten.

Kennis is kracht

Wendy Borneman- 5 oktober, 2020

Als wetenschappelijke vereniging maken wij de vertaalslag van wetenschappelijk onderzoek naar bruikbare adviezen voor de (huisartsen)praktijk. Kennis gaf ons vak de afgelopen decennia een solide basis en heeft mede gezorgd voor de sterke positie die de huisartsgeneeskunde in Nederland heeft.

Digitale zorg

Wendy Borneman- 27 augustus, 2020

Afgelopen maanden zijn we massaal aan het beeldbellen gegaan. Ook ik heb eindeloos ‘Zoomend’ vergaderd, met mijn ouders geskypet, met mijn nichtje via Facetime gekwartet en met vrienden een online escaperoom gespeeld. Zelfs de digitale borrel, elk aan de eigen keukentafel, ontbrak hierbij niet. Na de eerste hick-ups bracht dat vooral heel veel goeds en leuks.

Stroomversnelling

Wendy Borneman- 5 augustus, 2020

Ik heb vroeger veel gekanood. In eerste instantie word je gegrepen door de stroom en kan je niets anders doen dan je mee laten voeren en zorgen dat je niet kopje onder gaat.

Colums Swanet Woldhuis: 'NHG 3.0 zoekt frisse denkers'

Swanet Woldhuis- 22 juli, 2019

Het NHG is volop in ontwikkeling. Met ons strategisch programma NHG 3.0 professionaliseren en vernieuwen we ons genootschap naar de moderne tijdgeest. Dit doen we samen met u, want het NHG is van en voor de huisarts. Graag ontwikkelen we samen met u visie op de toekomst van de huisartsenzorg. Durft u zich te laten inspireren door ruime denkers, trendwatchers, technici en wetenschappers binnen en buiten de huisartsgeneeskunde?

Column Karen de Bruijn: NHG Kenniscentrum

Karen de Bruijn- 2 juli, 2019

Van professionaliseren gaat mijn hart sneller kloppen. Ik vind het heerlijk om iets wat niet lekker loopt te verbeteren, zodat het sneller kan, of liever nog: met een beter resultaat. Als NHG-directeur bedrijfsvoering ben ik verantwoordelijk voor interne zaken, zoals financiën, goed gekwalificeerde medewerkers aantrekken en behouden, een prettige werkplek, en effectieve werkprocessen in de hele organisatie. Maar mijn blik is vooral ook naar buiten gericht, naar de leden: we willen de ICT moderniseren en snel maar weloverwogen onze kennis delen.