U bent hier

Columns

Ledenraadpleging: Preventie, hoe dan?!

Lisette van de Laar- 29 september, 2022

Dank u wel voor het invullen van de ledenraadpleging over preventie. Ik heb met veel interesse uw antwoorden gelezen. U barst van de goede ideeën! Een paar zaken die mij opvielen deel ik graag met u.

Het koesteren van de huisartsenzorg vraagt ook iets van óns

Wendy Borneman- 27 juni, 2022

De kwaliteit van zorg in Nederland is hoog, niet in het minst door de bijdrage van de huisartsenzorg. Een zorgstelsel zonder huisartsen valt in Nederland niet voor te stellen. En toch is dat waar de discussie de laatste tijd over gaat: zíjn er straks nog jonge mensen die huisarts willen worden? Houdt u het zelf nog vol? Is het nog leuk?

Geneeskunst

Wendy Borneman- 1 december, 2021

De assistente kondigde aan dat een van onze patiënten, die al een tijd in een instelling elders in het land verbleef, met een begeleider op het spreekuur zou komen. Het ging niet goed met haar en ze kwamen er in de instelling niet meer uit.

Deel uw casuïstiek

Wendy Borneman- 1 november, 2021

Een belangrijk deel van het werk van het NHG draait om het maken van richtlijnen: aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling van de patiënt voor je neus, systematisch ontwikkeld op basis van onderzoek bij een grote groep patiënten. Casuïstiek is veelal het omgekeerde: het draait om iets wat je tegenkomt bij een van je patiënten, maar het kan nuttig zijn bij vele andere.

Tijd

Wendy Borneman- 4 oktober, 2021

De laatste maanden krijg ik veel patiënten op mijn spreekuur met reeds lang bestaande klachten. Het was allemaal niet zo ernstig, misschien zou het vanzelf wel overgaan, en ze wilden me vooral niet lastigvallen ‘tijdens corona’. De tijd had echter niet geholpen en nu wilden ze toch eindelijk echt eens van hun klachten af.

Samen Beslissen

Wendy Borneman- 1 september, 2021

Deze maand start een grote campagne over ‘Samen Beslissen’. Iets wat we als huisartsen, met persoonsgerichte zorg als een van onze kernwaarden, volgens mij bij uitstek doen.

Even schakelen

Wendy Borneman- 26 juli, 2021

Ik schrijf deze column op de dag waarop na lange tijd ‘bijna alles weer kan in Nederland’. Terwijl sommigen zich vannacht direct onbevreesd in het uitgaansleven stortten, stond ik vanochtend nog wat onwennig bij de bakker. Moest ik in dit minuscule winkeltje nou wel of niet een mondkapje dragen? Ik moet duidelijk even schakelen.

6-10 juli WONCA Europe Week

webmaster- 29 juni, 2021

Voor degenen die nu direct aan chocolade denken: WONCA klinkt niet alleen naar een wereldberoemd karakter van Roald Dahl, maar is ook het acronym van de wereldorganisatie van huisartsen: World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians.

Huisarts en hobby

Wendy Borneman- 1 juni, 2021

Wanneer deze column verschijnt ben ik alweer een jaar voorzitter van het NHG. Ik vind het een fantastische combinatie: op woensdag en vrijdag doe ik spreekuur en duik ik in de grotere en kleinere vragen van mijn patiënten. Een stukje meelopen in hun leven geeft me elke keer weer voldoening. De overige dagen bekijk ik het huisartsenvak in breder perspectief en puzzel ik op een andere manier. De praktijk is daarbij zowel inspiratie als toets voor mijn bestuurswerk.

NHG: schakel tussen wetenschap en praktijk

Wendy Borneman- 3 mei, 2021

Al een jaar lang zijn NHG-medewerkers elke dag bezig om zo goed en zo snel als het gaat beschikbare informatie over COVID-19 te vertalen naar betrouwbare richtlijnen en aanbevelingen voor gebruik in de praktijk. Daarbij weten ze als geen ander op welke informatie huisartsen zitten te wachten. Niet altijd zijn daarover al goede onderzoeksuitkomsten bekend. Dat is lastig voor onze medewerkers, maar meer nog, vervelend voor u en uw patiënten.