U bent hier

Columns

Coronabubbel

Wendy Borneman- 1 april, 2021

De eerste versoepelingen van de coronamaatregelen zijn aangekondigd. Experimenten met evenementen vinden plaats. In mijn buurt experimenteren mensen zelf op balkons en in tuinen. Op de praktijk wisselen collega’s hun aankomende vakantieplannen uit. In het weekend wandel ik een rondje door het overvolle park. Op het gras drinken groepjes mensen hun koffie-to-go.

Koffiedik kijken

Wendy Borneman- 1 maart, 2021

Het is het lot van veel columnschrijvers afgelopen jaar; tenzij je een plekje hebt in de krant, zet je je woorden al weken voor verschijnen op papier. En hoewel we dagelijks met allerhande cijfers en dashboards een gevoel van controle proberen te krijgen, lijkt langer dan een maand vooruitkijken vooral op koffiedik kijken.

(On)bewust (on)bekwaam

Wendy Borneman- 2 februari, 2021

Ik herinner me hem levendig, mijn eerste coronapatiënt. Tenminste, ik denk dat hij corona had. Het was een jaar geleden.

65 jaar: blik vooruit

Wendy Borneman- 13 januari, 2021

Na een lange periode waarin het leek alsof de mensheid alles onder controle had (in ieder geval in de westerse wereld), was daar vorig jaar opeens een nieuwe pandemie. Langverwacht, en niet de eerste keer, maar toch voelde wat er gebeurde meer als een filmscenario dan als een realistisch gegeven. Als huisartsen weten we al lang dat niet alles maakbaar is. We worden er elke dag in onze spreekkamer mee geconfronteerd. Toch denk ik niet dat de meesten van ons zich een jaar geleden een beeld konden vormen van de huidige mate van onzekerheid en de aanpassingen in onze maatschappij.

Innoveren?

Wendy Borneman- 10 december, 2020

Lang voordat ik huisarts werd, hielp ik als informaticus bij het verbeteren van bedrijfsprocessen. Mijn collega was door een groep vooruitstrevende huisartsengevraagd advies te geven over hoe ze hun patiëntenzorg beter konden organiseren.

Levenslang leren

Wendy Borneman- 3 november, 2020

Als medisch professional ben ik intrinsiek gemotiveerd om de best mogelijke zorg voor mijn patiënten te leveren. Ik denk dat dit voor alle huisartsen geldt. Dat betekent ook levenslang leren. Leren kan op vele manieren en is niet gebonden aan vaste scholingsmomenten.

Kennis is kracht

Wendy Borneman- 5 oktober, 2020

Als wetenschappelijke vereniging maken wij de vertaalslag van wetenschappelijk onderzoek naar bruikbare adviezen voor de (huisartsen)praktijk. Kennis gaf ons vak de afgelopen decennia een solide basis en heeft mede gezorgd voor de sterke positie die de huisartsgeneeskunde in Nederland heeft.

Digitale zorg

Wendy Borneman- 27 augustus, 2020

Afgelopen maanden zijn we massaal aan het beeldbellen gegaan. Ook ik heb eindeloos ‘Zoomend’ vergaderd, met mijn ouders geskypet, met mijn nichtje via Facetime gekwartet en met vrienden een online escaperoom gespeeld. Zelfs de digitale borrel, elk aan de eigen keukentafel, ontbrak hierbij niet. Na de eerste hick-ups bracht dat vooral heel veel goeds en leuks.

Stroomversnelling

Wendy Borneman- 5 augustus, 2020

Ik heb vroeger veel gekanood. In eerste instantie word je gegrepen door de stroom en kan je niets anders doen dan je mee laten voeren en zorgen dat je niet kopje onder gaat.

'Richtlijnen digitaal' - door Ton Kuijpers

Ton Kuijpers- 28 mei, 2020

NHG-Standaarden worden hoog gewaardeerd vanwege hun betrouwbaarheid en hun aansluiting bij de dagelijkse praktijk. We maken richtlijnen altijd volgens de laatste (inter)nationale ontwikkelingen. Beoordelen en graderen van het bewijs gebeurt op basis van de GRADE-methode, waarden en voorkeuren van patiënten worden meegewogen en er is aandacht voor gedeelde besluitvorming. Omdat de meeste gebruikers de richtlijnen online raadplegen en de oude website technisch gezien niet meer voldeed, vonden we het tijd voor een speciale richtlijnenwebsite. Op 11 juni 2020 gaat Richtlijnen.nhg.org officieel ‘live’.