U bent hier

Columns

65 jaar: blik vooruit

Wendy Borneman- 13 januari, 2021

Na een lange periode waarin het leek alsof de mensheid alles onder controle had (in ieder geval in de westerse wereld), was daar vorig jaar opeens een nieuwe pandemie. Langverwacht, en niet de eerste keer, maar toch voelde wat er gebeurde meer als een filmscenario dan als een realistisch gegeven. Als huisartsen weten we al lang dat niet alles maakbaar is. We worden er elke dag in onze spreekkamer mee geconfronteerd. Toch denk ik niet dat de meesten van ons zich een jaar geleden een beeld konden vormen van de huidige mate van onzekerheid en de aanpassingen in onze maatschappij.

Innoveren?

Wendy Borneman- 10 december, 2020

Lang voordat ik huisarts werd, hielp ik als informaticus bij het verbeteren van bedrijfsprocessen. Mijn collega was door een groep vooruitstrevende huisartsengevraagd advies te geven over hoe ze hun patiëntenzorg beter konden organiseren.

Levenslang leren

Wendy Borneman- 3 november, 2020

Als medisch professional ben ik intrinsiek gemotiveerd om de best mogelijke zorg voor mijn patiënten te leveren. Ik denk dat dit voor alle huisartsen geldt. Dat betekent ook levenslang leren. Leren kan op vele manieren en is niet gebonden aan vaste scholingsmomenten.

Kennis is kracht

Wendy Borneman- 5 oktober, 2020

Als wetenschappelijke vereniging maken wij de vertaalslag van wetenschappelijk onderzoek naar bruikbare adviezen voor de (huisartsen)praktijk. Kennis gaf ons vak de afgelopen decennia een solide basis en heeft mede gezorgd voor de sterke positie die de huisartsgeneeskunde in Nederland heeft.

Digitale zorg

Wendy Borneman- 27 augustus, 2020

Afgelopen maanden zijn we massaal aan het beeldbellen gegaan. Ook ik heb eindeloos ‘Zoomend’ vergaderd, met mijn ouders geskypet, met mijn nichtje via Facetime gekwartet en met vrienden een online escaperoom gespeeld. Zelfs de digitale borrel, elk aan de eigen keukentafel, ontbrak hierbij niet. Na de eerste hick-ups bracht dat vooral heel veel goeds en leuks.

Stroomversnelling

Wendy Borneman- 5 augustus, 2020

Ik heb vroeger veel gekanood. In eerste instantie word je gegrepen door de stroom en kan je niets anders doen dan je mee laten voeren en zorgen dat je niet kopje onder gaat.

'Richtlijnen digitaal' - door Ton Kuijpers

Ton Kuijpers- 28 mei, 2020

NHG-Standaarden worden hoog gewaardeerd vanwege hun betrouwbaarheid en hun aansluiting bij de dagelijkse praktijk. We maken richtlijnen altijd volgens de laatste (inter)nationale ontwikkelingen. Beoordelen en graderen van het bewijs gebeurt op basis van de GRADE-methode, waarden en voorkeuren van patiënten worden meegewogen en er is aandacht voor gedeelde besluitvorming. Omdat de meeste gebruikers de richtlijnen online raadplegen en de oude website technisch gezien niet meer voldeed, vonden we het tijd voor een speciale richtlijnenwebsite. Op 11 juni 2020 gaat Richtlijnen.nhg.org officieel ‘live’.
Hans van der Schoot

1,5 meter en een nieuw NHG-bestuur

webmaster- 1 mei, 2020

Dit jaar de Nationale Herdenking op de Dam, 75 jaar na de bevrijding, zonder publiek. Hoewel de omvang in verloren levensjaren en verdriet onvergelijkbaar lijkt, gaan de gedachten ook uit naar het enorme aantal slachtoffers van COVID-19, die de aarde overspoelt en ons heeft opgesloten.

'Samen werken aan kwaliteit in de praktijk' - door Stijn van den Broek

Stijn van den Broek- 8 april, 2020

De kern van ons huisartsenwerk bestaat uit direct contact met onze patiënten: via telefoon en internet, in de spreekkamer, tijdens een huisbezoek en op de huisartsenpost. Daarbij zetten we onze kwaliteiten als mens en professional in om zo goed mogelijk aan te sluiten op de hulpvraag en verwachtingen van de patiënt. Ten tijde van de huidige coronacrisis geen sinecure!
Jacintha van Balen

'Het NHG als kenniscentrum' - door Jacintha van Balen

Jacintha van Balen- 3 maart, 2020

Bij het NHG komen veel vragen binnen. In 2019 zo’n 600 inhoudelijke vragen, vaak over de standaarden, en zo’n 1200 medewerkingsverzoeken van andere organisaties. Het NHG-Kenniscentrum behandelt al deze vragen en verzoeken.